Svar till Anna Jähnke

Under helgen har vi i HD kunnat läsa om barnövervikt och hur kommunen och Region Skåne agerar i ämnet. Jag är väldigt positiv till att ämnet kommer upp till diskussion och ser fram emot att följa den fortsatta debatten. Efter dagens artikel vill jag lämna ett svar till Anna Jähnke. Anna Jähnke säger att det är på gång men att mycket mer kan göras. Jag som möter dessa barn varje vecka undrar vad det är som görs i nuläget? Jag kan inte hitta något projekt eller liknande som stöder det Anna Jähnke säger.

Exemplet med Bårslövsskolan duger inte, projektet ”ett bättre jag” vänder sig till alla elever och fångar alltså inte specifikt upp de som är överviktiga. Projektet i sig är en utmärkt satsning av kommunen och av egen erfarenhet vet jag att lärare och rektor lyfter detta projekt till högre höjder än planerat och det ska de ha en stor eloge för. Men för barn och unga med övervikt krävs ett helhetstänk kring mat och träning. Jämför till exempel Bårslövs-projektet med stegräknartävlingar som är populära på arbetsplatser. Båda vänder sig till alla, men vi vet att de som redan är i gång kommer i gång ännu mer medan de inaktiva medarbetarna ofta förblir inaktiva.

Jag vill även klargöra att jag inte är ute efter några pengar eller gratis lokaler utan ett engagemang som gör att dessa barn och unga har någonstans att ta vägen, om det är till mig eller till någon annan verksamhet spelar ingen roll. Något måste finnas för dessa barn.

Att Norea ska ta kontakt med skolsköterska och skola för att se vad de kan erbjuda är det samma som att säga att du inte kommer få någon hjälp. Jag tycker personligen att du Anna Jähnke ska ställa denna frågan åt Norea och se vad du får för svar… Min erfarenhet är att många skolsköterskor har fullt upp med allt vad deras arbete innebär, att lägga detta ansvar på dem tror jag inte är lösningen. Det är väldigt lätt att lämna över ansvaret på andra istället för att ta tag i problemet från grunden.

Jag tror och hoppas på ett förebyggande arbete mot övervikt, varför ska diagnosen fetma ställas innan man får hjälp? Att 6 miljoner kronor budgeteras till barnfetma är bra men bättre vore väl att budgetera även förebyggande åtgärder?

/ Elin

Lämna ett svar

Sitemap
Letar du efter något som inte finns i menyerna? Här kan du se en lista på alla sidor på denna webbplats

Reklam

Denna blogg är utvecklad av
Henrik Hederström.
Fotografering & Webbdesign
Läs mer på:
www.henrikhederstrom.se